CelcomDigi tandatangani MoU bagi sertai inisiatif Gerbang Terbuka GSMA

Home
Press Release
February 29, 2024
https://digi.com.my/media/articleURLhereWhichCanbeReallyLong

PETALING JAYA, 28 Februari 2024 – CelcomDigi Berhad (CelcomDigi) dan GSMA, hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) bagi meneroka pelaksanaan Gerbang Terbuka GSMA yang berciri global, saling beroperasi, bersekutu bagi membolehkan ketersambungan sejagat lancar dan keupayaan teknikal lain untuk perkhidmatan telco, perkhidmatan maya imersif, dan perkhidmatan digital maju lain yang bakal memanfaatkan pengguna dan perniagaan di Malaysia.

MoU berkenaan ditandatangani oleh Datuk Idham Nawawi, Ketua Pegawai Eksekutif CelcomDigi, dalam kehadiran Henry Calvert, Pengarah Kanan, Ketua Rangkaian 2020 GSMA, dan Julian Gorman, Ketua APAC untuk GSMA, disaksikan oleh Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Tan Sri Mohamad Salim bin Fateh Din, di Mobile World Congress 2024 di Barcelona, Sepanyol.

Inisiatif Gerbang Terbuka GSMA menyediakan rangka kerja rangkaian biasa API yang direka untuk menyediakan pemaju perusahaan dan syarikat awan global dengan akses sejagat kepada rangkaian pengendali. Pusat Inovasi CelcomDigi menyasarkan untuk mempercepatkan pertumbuhan perkhidmatan digital seperti pengesanan penipuan, geo-lokasi, pengebilan pembawa, dan penyelesaian metaverse untuk perusahaan dan perniagaan di Malaysia dengan rangka kerja sumber terbuka.

Inisiatif Gerbang Terbuka GSMA telah dilancarkan pada Februari 2023 oleh industri mudah alih dan GSMA – persatuan global yang menyatukan pengendali mudah alih, firma teknologi dan industri berkaitan. Kira-kira 42 kumpulan pengendali mudah alih di seluruh dunia, mewakili 237 rangkaian mudah alih dan 65% sambungan global di seluruh dunia, kini menjadi sebahagian daripada inisiatif Gerbang Terbuka GSMA.

“Kolaborasi kami dengan inisiatif Gerbang Terbuka GSMA, sebuah platform industri luas global, membuka kemungkinan kepada kita untuk mempercepatkan transformasi digital di seluruh perusahan dan ekonomi digital Malaysia. Sejajar dengan aspirasi kita untuk membina ekosistem digital negara, perkongsian ini merupakan satu lagi pencapaian bagi industri telekomunikasi negara ke arah membuka lebih banyak nilai untuk ketersambungan dan penyelesaian 5G, yang berpotensi memberikan manfaat yang ketara kepada negara,” kata Datuk Idham Nawawi, Ketua Pegawai Eksekutif CelcomDigi.

“Saya gembira melihat pengendali mudah alih Malaysia menyertai inisiatif Gerbang Terbuka GSMA global,” kata Julian Gorman, Ketua Asia Pasifik, GSMA. “Asia-Pasifik mewakili pasaran mudah alih terbesar di dunia dan dengan lebih ramai pengendali mengambil bahagian dalam inisiatif ini, bersama-sama kita boleh mencipta, meningkatkan dan membawa perkhidmatan digital baharu dan teknologi mendalam untuk memasarkan lebih pantas dan kepada pangkalan pelanggan global yang lebih luas.”

“Sama caranya kami membantu menyelaraskan perkhidmatan suara mudah alih dan mendayakan perayauan 35 tahun lalu, saya percaya Gerbang Terbuka GSMA menawarkan potensi besar untuk meraih nilai selanjutnya daripada ketersambungan mudah alih dan menyampaikan tahap perubahan serupa dan signifikan kepada perkhidmatan digital. Adalah sungguh mengagumkan untuk Malaysia menjadi sebahagian daripada ini,” kata beliau.